Macaristan'da Oturum ,elde etmek

Macaristan Oturum İzni Başvurusu nasıl yapılır?

Macaristan'da oturum 

Gerek Macaristan'da emlak alımı gerek ise emlak alındıktan sonra oturum alınması ve sürelerin uzatılması konusunda bu işi yapan ilklerden birisi ve en tecrübelisiyim maalesef bu konuda pek mütevazi olamıyacağım,
İlk bu konuda bloğu 2013 te yazdım,2015 te geliştirdim 2016 yılından 2019 yıl başına kadar arama motorlarında 1 numara çıkıyordum ,2020 Mart ayı itibari ile güncellemeler başladı ,bilgiler oldukça taze ve genel anlamda özgün içeriklerdir,

Macaristan’da uzun süreli oturum izni almayı amaçlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Türk Cumhuriyetinden olan kardeşlerim , 
Macaristan'da oturum
Macaristan'da emlak alımı
Macaristan'da eğitim ve daha birçok konuda beni çekinmeden arayabilirsiniz,

Macaristan'da oturum için ve Macaristan’da ikamet edecekleri yerdeki yerel Göçmenlik Ofisine, vize süreleri bitmeden başvuruda bulunmak sizler için son derece faydalı olcaktır bu konuda herhabgi bir yardım gerekiyorsa bana çekinmeden ulaşabilirsiniz. Macaristan'da oturum ile alakalı ney bir sonuç alabilmek için başvuruyu yapacak kişi ve ailesinin  oturum izni alması için öncelikle Macaristan’da kendi geçimini sağlayacak kadar finansal gücünün olduğunu mutlaka ispat etmek durumundadır bu en önemli olan konudur ,finansal güç oldukça önemlidir yani dostlar Money talk durumları.....Avrupa’da ve shengen e bağlı birçok ülkede geçerli olduğu gibi oturum izni almakla çalışma izni almak arasında yakın bir bağ bulunmaktadır. Macaristan da bulunan bir kişi oturum iznini süresi çalışma izni süresini aşmamalıdır.Bu konuya dikkat edilmesi gerekir.Sonrasında sıkıntılı durumlar yaşayabilirsiniz aman dikkat edin.

Macaristan'da Oturum izni başvurularının çalışma izni başvurularından farkı ve  dikkat edilmesi gereken husus, başvuruların oturum izni talebinde bulunan kişilerce bizzat yapılması yönündedir bu konuyu atlamayalım lütfen. Çalışma izni başvuruları Macaristan daki işveren tarafından gerçekleştirilir ancak bununla birlikte Macaristan a gitmeden önce işverenin başvurusu olumlu sonuçlandığı taktirde başvuru sahibi Türkiye’deki konsolosluğa belgelerini sunar.İşveren umarım bunca dert ve sorun ile uğraşabilecek iyi niyete sahiptir.Genelde hazır oturumu olan arkadaşları tercih ediyorlar.

Macaristan oturum izni ve dolayısıyla çalışma izni başvurusunda bulunulduğunda pasaportun süresi oturum izni için verilen süreden 6 ay daha uzun olmalıdır.Bu konuya'da dikkat ediyoruz.

Macaristan oturum izni kartı yabancı vatandaşların hem Macaristan’da ikamet etmelerine, hem de Schengen bölgesinde rahatça seyahat etmelerine olanak sağlar ayrıca oturum izni ile birlikte verilen Adres Kayıt kartı Macaristan’da yasal olarak ikamet etmekte olduğunuzu göstermektedir. Eğer ailenizle birlikte Macaristan’da oturum izni almayı planlıyorsanız bütün aile bireyleri için başvuruda bulunulması gerekmektedir.

genelde başvuruları bu şekilde yapıyoruz.


Macaristan oturum izni ilk etapta genellikle sadece 1 yıl geçerliliğe sahiptir yada 1 yıl verilir daha sonraki müracatlar'da yükselerek 2 sonrasında 3 yıla çıkmaktadır, Bu durum Macaristan’da çalışma izni alma koşullarına da bağlıdır. Oturum İzni ve Adres Kartını aldıktan sonra Vergi Kartı ve Sosyal Güvenlik Kartı başvurularında da bulunabilirsiniz. İstisnai durumlar haricinde oturum izni çalışma izni süresinin geçerliliği süresince geçerlidir.Oturum izni ile çalışma izinleri farklıdır lakin sürelerin tutarlı olması gerekmektedir.


Macaristan Oturum İzni İçin gerekli belgeler ,
Macaristan oturum izni başvuru formunda talep edilen bilgiler şunlardır ,


Kimlik ve kişisel bilgiler

Pasaport

Meslekle ilgili bilgiler

Adli sicilin temiz olduğuna dair bilgiler ve ayrıca hukuki sorunların olup olmadığı (örneğin sürmekte olan bir dava ve cezai yaptırımlar vb.) gösteren bilgiler

Macaristan’da kalış amacını gösterir belge

İkametgahı kanıtlayan belge veya belgeler (Kira kontratı, geçerli bir davetiye mektubu vb.)

Macaristan’da geçinme garantisini gösteren belge (İş yerin'den alınan belgeler, iş sözleşmesi vb.)

Sağlık Raporu

1 fotoğraf (Pasaport ta bulunan fotoğraf ile aynı olmalıdır)



Geçerli bir Seyahat Belgesi,

Macaristan Oturum İznini Uzatmak

Macaristan oturum iznini uzatmak için iş durumunuzu, iş sözleşmenizi veya çalışan sözleşmesini ve kira kontratınız gibi konakladığınız ve ikamet ettiğiniz yerin durumunu belgelerle ispat ederek yine Macaristan Göçmenlik ofisine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bütün bu sürecin sonuçlanması 30 günü bulabilir.

Oturum izni başvurularının uzatmak için Macaristan Göçmen ve Vatandaşlık Ofisinin standart formu doldurulmalıdır. Bu form Macaristan’da oturum izninin geçeli olduğu veya oturum izni talep edilen yerdeki Bölge Müdürlüklerine veya Müşteri Hizmetleri ofislerine yapılır.

Macaristan oturum izni uzatma işlemi için iznin veya çalışma vizesinin bitimine en geç 30 gün kala başvurunun yapılması gerekmektedir. Bu süre içinde gerçekleşmeyen başvuruların ret ile sonuçlanma olasılığı da vardır.

Daha önceki Macaristan oturum izni süresi uzatma başvurularında söz konusu belgeler sunulmuş ise aynı belgelerin tekrardan sunulmasına gerek yoktur. Ancak güncel başvuru evrakları Macaristan Göçmenlik ofisinden öğrenilmelidir. Ayrıca ek belgeler yine bu ofis tarafından talep edilebilir. Buna ek olarak eğer bir güncelleme söz konusu ise (iş değişikliği, evlilikten dolayı soyadı değişikliği, ikamet bölgesindeki değişiklik vb) bu konuda Göçmenlik Ofisine bilgilendirme yapılmalı ve gerekiyorsa güncel evraklar başvuruda sunulmalıdır. Bu belgeler ilk oturum izni başvurusunda sunulmuşsa, diğer süre uzatımı başvurularında tekrar sunulmak zorunda değildir. Başvuru sırasında ne tür belgelerin talep edildiğine dair en güncel bilgi, başvuru yapılmadan önce mutlaka ilgili Macar birimlerinden öğrenilmelidir.